Bulimija: Jedan od češćih poremećaja

Bulimiju u najširem smislu opisujemo kao prejedanje, međutim ona je mnogo kompleksnija od toga. Psiholozi smatraju se da su unutrašnji problemi pojedinca glavni uzrok ovakvog tipa poremećaja.

Jedan od češćih i poznatijih poremećaja ishrane pored anoreksije je bulimija, a više o anoreksiji možete pročitati na našem portalu OVDE.

Kao i kod mnogih poremećaja u ishrani glavni uzrok je psihičko stanje osobe. Bulimičar teži ka savršenstvu i idealima
oblikovanog i mršavog tela, njihovo samopoštovanje i samopouzdanje je na veoma niskom nivou i neretko su anksiozne.

Statistički gledano bulimija počinje prvi put da se pojavljuje kod osoba u adolescenstkom uzrastu oko
osamnaeste godine
. Kod ovakvog tipa poremećaja dolazi do patološkog prejedanja i proždrljivosti usled nekontrolisane potrebe za hranom nakon čega sledi samoizazvano, nasilno povraćanje ili drugi vid pražnjenja tog viška hrane u želucu.

U slučaju anoreksije poznato je da osoba gubi telesnu težinu koja je za razliku od bulimičara normalna, ali može biti i povećana, nešto više o uzrocima koji ukazuju na poremećaje u isrhani možete pročitati OVDE.


Postoje dva tipa bulimije:

  1. Purgativni tip – koji podrazumeva samoizazivajuće povraćanje.
  2. Nepurgativni tip – koji podrazumeva povećanje fizičke aktivnosti.

Poznato je da su ženske osobe podložnije i češće zahvaćene ovakvom poremećaju zbog postavnjenih standarda idealnog izgleda njihovog tela, više o uticaju društva, kada su u pitanju poremećaji ishrane pročitajte OVDE.

Istraživanja su pokazala da se osetno povećao i broj muških osoba koji se bore protiv ovog začaranog kruga prejedanja i pražnjenja hrane zvanom bulimija.

Autor: Jovana Pongračić

1 Comment

  • XMC.pl
    Posted May 14, 2022 10:42 pm 0Likes

    Thanks for taking the time to talk about this, I feel strongly about it and enjoy learning much more on this subject. If achievable, as you gain experience, would you mind updating your weblog with more details? Its very useful for me.

Leave a Reply

The Best News Daily

We don't send spam