Pregoreksija: Poremećaj u ishrani tokom trudnoće

Pregoreksija, koja je kombinacija dve reči — trudnoća i anoreksija. Koristi se da opiše osobu koja ima neprirodan strah da će dobiti na težini tokom trudnoće. Suočavanje sa poremećajem u ishrani tokom trudnoće može učiniti da tih 9 meseci izgleda kao večnost.

Medijski termin

Iako nije zvanična dijagnoza, pregoreksija je termin pop kulture koji su mediji skovali da opišu trudnice koje smanjuju kalorije i prekomerno vežbaju kako bi kontrolisale promenu težine u trudnoći. Nažalost, termin je postao viralan 2008. godine, nakon što su mediji počeli da ga koriste da pričaju o životima modernih žena Njujorka koje žele da postignu savršeno telo u trudnoći.

Trudnoća je  period u kome žensko telo prolazi kroz mnogobrojne promene, gde je očekivano da dobije između 11 i 13 kilograma. Šta se dogodi kada borba sa viškom kilograma ode u krajnost?

Pregoreksija može da prouzrokuje jako velike probleme za majku i za dete. Zbog ovog straha, roditelji koji očekuju možda neće adekvatno da hrane sebe i svoj fetus u razvoju. Iako pregoreksija nije medicinsko stanje, dobro je poznato da mnogi ljudi razmišljaju o svojoj težini i da se bave ekstremnom ishranom i rutinama vežbanja tokom trudnoće. Štaviše, mali procenat ovih osoba će se suočiti sa poremećajem u ishrani tokom trudnoće.

Simptomi i rizici pregoreksije

Postoji nekoliko različitih znakova upozorenja za ovo stanje. Neki od znakova da se neko suočava sa poremećajem u ishrani tokom trudnoće su kompulzivno vežbanje, nespremnost za promenu rutine vežbanja, ograničavanje unosa hrane, kao i opsesivno brojanje kalorija.

Takođe i upotreba laksativa, osećaj stida ili krivice zbog povećanja telesne težine,  ali i vaganje više puta u toku dana.

Potencijalni zdravstveni rizici poremećene ishrane tokom trudnoće uključuju gubitak kostiju za trudnicu, ograničenja u rastu za bebu, mala porođajna težina zbog nedostatka hranljivih materija. Zbog abnormalnosti elektrolita i dehidracije, takođe možete doživeti vrtoglavicu i sinkopalne epizode. Smanjena težina i hranljive materije mogu da povećaju rizik od produženog porođaja  ali i do pobačaja.

Ovakav tip ponašanja je čest kod žena koje su se ranije borile sa poremećajem u ishrani ili kod onih kojima nije dijagnostikovan, ali su se  možda borile se sa značajnim poremećajima imidža tela ili težnjom za vitkijim telom tokom svog života.

Brižan razgovor sa terapeutom ili doktorom može vam pomoći da razumete efekte poremećene ishrane koje može imati i na vas i na vašu bebu. Vaš lekar može da vam  pomogne da odredite odgovarajuće povećanje telesne težine tokom trudnoće, na osnovu vaše težine pre trudnoće i indeksa telesne mase. Takođe može da vam objasni kako da koriste zdrave životne navike i pravilnu ishranu za kontrolu povećanja telesne težine tokom trudnoće.

Tok lečenja

Ženama sa pregoreksijom obično je potreban tretman koji se bavi i fizičkim problemima neadekvatnog povećanja telesne težine tokom trudnoće i mentalnim i emocionalnim poteškoćama koje dolaze sa prisustvom poremećaja u ishrani. Specifičan tok lečenja varira od osobe do osobe.

Neke žene imaju ozbiljne fizičke probleme, dok druge imaju mentalne i emocionalne probleme koji mogu zahtevati prioritetnu negu. Profesionalci koji obično igraju ulogu u oporavku od pregoreksije uključuju akušere, ginekologe, psihoterapeute i nutricioniste.

Ako vi ili vaša voljena osoba pokazujete znake ili simptome pregoreksije, potražite savet lekara primarne zdravstvene zaštite koji vas može uputiti na odgovarajuće resurse za lečenje.

Leave a Reply

The Best News Daily

We don't send spam