Tanja Olajdžija: Poremećaji u ishrani su izlečivi

Poremećaji u ishrani jesu bolest protiv koje je potrebna kako zdravstvena borba tako i psihička. Put do boljitka je veoma dug i težak.

Definicija poremećaja u ishrani ima mnogo i sve su vrlo konfuzne, opširne i teške za shvatiti. Tanja ima svoju definjiciju poremećaja u ishrani, koja je suprotna onim koje možemo pročitati na različitim portalima.

Rekla bih da su poremećaji u ishrani psihičke bolesti sa teškim fizičkim posledicama, opsednutost hranom i kvazi opsednutost telom, a zapravo sklanjanje fokusa sa drugih, mnogo dubljih problema, a sve u svrhu da se zaštitimo od bola, definiše sagovornica.

Kako je prevencija daleko efikasnije sredstvo od samog lečenja ovih bolesti, potrebno je da ljudi, pogotovo mladi ljudi šire svoje znanje iz oblasti poremećaja u ishrani, jer su sve češći primeri da se kod mladih javlaju poremećaji ovog tipa.

Zaista  se premalo priča o ovim bolestima, one su i dalje tabu tema i stoga definitivno zavređuju veću pažnju pošto su mnogo zastupljenije nego što se o njima govori. Prva stvar koju bi trebalo da znaju jeste da su poremećaji u ishrani “legitimne”, prave bolesti i da nisu naš izbor, To nije dijeta koja je odmakla kontroli, to je ozbiljna psihička bolest i važno je da ukoliko posumnjaju da imaju problem što pre potraže pomoć, naglasila je Tanja.

Kako kaže, i sama se suočila sa poremećajem u ishrani, te je tako odlučila da se pored master studija prava školuje i iz oblasti koja je vezana za  medicinu, tj. granom medicine koja je povezana sa ishranom.

Moja prva profesija jeste master prava, međutim upravo me je poremećaj u ishrani odveo na drugu stranu, te sam nakon Pravnog fakulteta završila i Visoku zdravstenu školu strukovnih studija, smer nutricionista – dijetetičar, a potom i master na Medicinskom fakultetu i obuku za kliničkog hipnoterapeuta (meni je hipnoterapija pomogla u oporavku nakon decenije bolesti), a trenutno sam i na edukaciji za psihoterapeuta, kazala je sagovornica.

Ishrana je osnovna ljudksa potrebna, samim tim je i ključna za naše zdravlje, a više o važnosti ishrane možete pročitati OVDE.

Ishrana je važna koliko vazduh i voda. Čini mi s da je upravo zbog toga toliko teška slika ovih bolesti. Kada počnemo da zloupotrebljavamo i manipulišemo nečim što nam daje život, bukvalno, doslovno i direktno mi se igramo sa svojim životom. Kada ovo kažem otpisujem svaki oblik krivice i friže savesti zbog toga tj. još jednom ističem da poremećaj u ishrani nije hir i izbor, ali ozdravljenje, lečenje, probati i 1000 puta ako treba da se oporavimo – to jesu izbori i ohrabrujem sve koji ovo čitaju, a trenutno se bore, da naprave upravo takav izbor, navodi Tanja

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20200705_140452-1-1-708x1024.jpg

Tanja Olajdžija je na Instagramu poznatija kao @zdravo.tanja i @zdravo.terapija, gde se aktivno bavi poremećajima u ishrani.

U svom pristupu obuhvatam više psihološki aspekt kako je on uzrok, ali je svakako neophodno i nutricionističko znanje kako bismo “popravili” štete koje poremećaji u ishrani uvek ostave, objašnjava sagovornica.

Autor: Uglješa Surdučki

2 Comments

Leave a Reply

The Best News Daily

We don't send spam